Naaien·Sew·sewing

Stikking together

Vakantie!

Naast de feestelijkheden dus ook wat meer tijd om aan de naaimachine te gaan zitten. En meer nog: tijd om dat samen te doen met vriendinnen! Want geef toe: wat is er fijner dan je hobby uitoefenen in combinatie met een gezellige babbel tussendoor, ruimte voor advies én het bewonderen van elkaars naaisels?

Feestdagen betekent cadeautjes. En nu kreeg ik toevallig heel naaise cadeautjes… Naast een prachtig, streelzacht stofje dat smeekte om snel verwerkt te worden, ook twee boeken: “Stof voor doe het zelvers 3” én “I ❤️ Sweaters”.  Ideaal!

Beide dochters zijn gek op zachte stoffen, houden van roze én van truien met zakken of buidels er in. Zo gezegd, zo gedaan: voor de jongste een trui met een buidel, namelijk de ‘trui met grafische lijnen’ uit SvDhZ3. Voor de oudste een iets stoerdere versie met hetzelfde stofje: ‘Jesi’ uit I❤️Sweaters.

Het overnemen van de patronen en het uitknippen van de stof deed ik vooraf, zodat ik tijdens ons dagje naaien ook echt bezig kon zijn met het stikken zelf. En een mooie meevaller: uit de stof kreeg ik zowaar (heel nipt!) twee truien geknipt. Mijn dochters kunnen dus gaan ‘twinnen’ 🙂

Het naaien van de ‘trui met grafische lijnen’ was mijn eerste project van vandaag. Geen bijzonder moeilijk patroon om in elkaar te steken, maar wel voor het eerst in mijn naaicarrière een buidel. Het patroon overnemen en de stof knippen zijn bijzonder eenvoudig. Ook het stikken zelf verliep zéér vlot, mede dankzij de duidelijke handleiding met foto’s. Voor de boorden koos ik een boordstof dat al lange tijd in mijn voorraad ligt. De heupboord is 6 cm breed, de mouwboorden 4 cm breed en de halsboord 3 cm breed.
Voor het bepalen van de lengte nam ik de afmetingen van mijn stof en verrekende ik naar 85%.
Het hele project zat in no time in elkaar, en ik wist al meteen dat mijn jongste er onmiddellijk verliefd op zou zijn! Het boek van auteurs Annick Verschueren en Griet de Smedt doet wat het belooft: met eenvoudige, doch originele ontwerpen naai je binnen de kortste keren knappe kleertjes in elkaar. Ik ben alvast fan!

Dan maar meteen door naar de volgende uitdaging met de ‘Jesi’-trui van Fran Vanseverens “I love sweaters”. Ik koos ervoor deze te maken zonder de koordjes, maar wel met de paspelzakjes. Daar zat hem wel een stevige uitdaging in… Gelukkig twee vriendinnen in de buurt om even mee uit te pluizen hoe het precies zat, want hier dook de onzekerheid en twijfel toch wel op… Maar het moet gezegd, het uiteindelijke resultaat is wel ok!
Ik koos voor de afwerking van zowel de paspelboorden, zakken als de mouw-en heupboorden voor de boordstof die ik ook eerder gebruikte bij de SvDhZ3-trui met grafische lijnen. Voor de heup- en mouwboorden nam ik dezelfde afmetingen voor de breedte. Het bepalen van de lengte deed ik ook net zo: 85% van de lengte van de onderste rand van voor+achterpand.
De paspelzakjes en de mooie opstaande kraag geven deze trui een ietwat stoerdere look, perfect voor een 7-jarige meid!

Ik kan dus besluiten dat vandaag een succesvolle naaidag is geweest, met twee afgewerkte stuks die de dochters bij thuiskomst na de pasbeurt niet meer uit wilden tot het bedtijd was! En daar doe je het natuurlijk voor 😉

Op naar de volgende projecten!
Dat 2018 een jaartje mag worden met veel naais!

Bedankt Noortje voor de accommodatie vandaag! En ook Annelies bedankt voor het fijne gezelschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s