Naaien·Sew·sewing

Tiny – nostalgie

Ik kocht het patroontje van de Tiny-jurk van Straight Grain (https://www.straight-grain.com/) al enkele maanden geleden. Maar het geraakte wat in de vergeethoek tussen alle andere patroontjes… Gelukkig weet mijn schoonzus soms beter wat er zoal in mijn voorraad zit als ikzelf, en dus werd dit patroontje van onder het stof gehaald.
Het patroon in de Engelse versie vind je alvast hier https://www.straight-grain.com/shop/tinny-dress-2/

De ontwerpster van de Tiny-jurk baseerde zich op de verhalen van Tiny. Een kinderboekenreeks die me nauw aan het hart ligt, want dankzij Tiny overwon ik mijn watervrees en leerde ik zwemmen. De kledij in de kinderboekenreeks ‘Tiny’ is heerlijk retro, en dat vind je in dit patroon ook helemaal terug naar mijn mening.

Het was intussen al enige tijd geleden dat ik nog eens met katoen aan de slag ging, en dat blijft wennen. Oefening baart kunst, ik weet het… Maar met katoentjes kan ik dus nog de nodige inoefening gebruiken… Vooral wat het inzetten van ritsen betreft!

Ik koos voor de vlinderkraag en een rok met plooien. Aangezien ik wat krap zat in stof geen cirkelrok, wat gewoonlijk wel mijn voorkeur wegdraagt, aangezien zowel Laure als Hanne daar dol op zijn…

Het patroon afdrukken deed ik met te veel haast… Eens ik de stof had geknipt, viel me op dat dit wel heel groot zou uitvallen. Toen pas had ik de reflex om het vierkantje bovenaan het patroon na te meten… En uiteraard bleek de aangegeven drie centimeter er drie-en-een-half te zijn… Geen wonder dus dat alles zo groot uitviel! De rimpelrok werd een plooirok en voor de andere stukken ging ik Laure zelf nameten. Bijknippen en ready tot go!

Een vlinderkraag bij vlinderstof, mooi toch? De kraag was wel even opperste concentratie, met al dat bochtenwerk, maar het resultaat vind ik super! Voor de kraag koos ik een stofje dat ik ooit eens op stoffenspektakel op de kop tikte voor geen geld. Geen idee wat voor soort stof het is, het doet wat bruidsjurkachtig aan en ik kocht het met het idee om er verkleedkleren mee te naaien…

Het vlinder/strikjesstofje kocht ik bij stoffendepot Het Machien (https://www.den-depot.be/a-50498386/stofjes-tot-50/katoen-strikjes/) en behalve bij het inzetten van de rits stelden zich verder geen problemen. Het lijfje is helemaal gevoerd en bij het vaststikken van de voering aan de ritsband was het even vloeken… De hele boel dan maar weer losgehaald en de voering met de hand vastgezet 🙂
Ook het naaien van de plooien in het rokdeel, niets nieuws, ging vlotjes.
De zaklappen maken de retrolook helemaal af.
Bij de zomen gebruikte ik voor het eerst een siersteek. Ik vind de jurk best geslaagd, al blijf ik toch eerder fan van soepel vallende tricotstofjes…

Nog wel even vermelden dat het patroon nog vele andere opties heeft, waardoor je er alle kanten mee op kan!

Om het helemaal af te werken streek ik voor het eerst een label in mijn naaiwerkje. De labels met de maten er op bestelde ik via Lovely Labels (http://www.lovelylabels.eu/nl/). Getest en goedgekeurd, want Laure klaagt niet over ‘prikkende’ hoekjes 🙂

Op naar mijn volgende project: project Jack!

 

 

3 gedachten over “Tiny – nostalgie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s