Naaien·Sew·sewing·Tutorial

Stikking together: Het baby-cadeautje

Baby-cadeautjes, toch een apart iets. Het is niet alleen afwachten of de ouders en baby in kwestie het tof gaan vinden, het is ook klein en fijn werken. Helemaal anders dan het maken van kledingstukken, waar je een groot deel van de tijd rechtdoor stikt šŸ™‚

Maar voor kleine Pippa maken we uiteraard graag een uitzondering!

In eerste instantie maakte ik een kussen in de vorm van een huis, aan de hand van een gratis patroontje. Ik gebruikte wafelkatoen en gauze. Maar was helemaal niet tevreden over het resultaat. De gauze werd volledig uit vorm getrokken, waardoor het huis volledig vervormd leek. Nee, dit was het niet…

Misschien moet ik er nog bij vertellen dat het een geboortegeschenkje was dat ik samen met mijn schoonzus, Noortje, samenstelde. Zij zorgde voor de stof, waarvoor dank!

De afspraak was dat zij voor een babydekentje zou zorgen en ik een bijpassend kussen zou fabriceren.

Tijdens onze eerst volgende naaidate zouden we het dan samen afgeven. Intussen is dat dekentje al een tijd af, maar daar zat ik dan, met mijn mislukte kussen… Maar de creatieve ik nam het helemaal over. Ik tekende zelf een patroontje voor een knuffeltje in de vorm van een zeepaardje. Ik verknipte het kussensloopje en ging aan de slag! Hieronder de tutorial die ik er ineens bijmaakte.

Stap 1: Het patroon (ongeveer A4-formaat)

IMG_7314Stap 2: Stof knippen (met extra naadwaarde) – alle delen 1x gespiegeld

Stap 3: De vulling (gekocht in Veritas)

Stap 4: Knispervinnen (Plastic zakjes)

Stap 5: De vinnen stikken

Leg de hoofdzin en rugvin met de rechte kanten op elkaar, bovenop de uit plastic geknipte vinnen. Speld vast. Stik, maar laat de rechte zijdes open.

Tip: zorg dat de stof onderaan ligt tijdens het stikken, zodat jouw machine deze correct kan transporteren. Dit is het resultaat:

Stap 6: De vinnen afwerken.

Geef een knipje in de hoeken, zodat deze niet tegentrenken wanneer je de vin dadelijk keert.

Nadien keer je de vin binnenste buiten, zodat de goede kanten verschijnen en de plastic binnenin zit.

Stap 7: Het lijfje

Leg de vinnen met de goede kant op het lijfje, goede kanten op elkaar, zoals hieronder te zien is.

IMG_7334

Plaats nu het tweede deel van het lijfje met de goede kant naar onder er op. Leg dit alles op de vulling en speld vast.

Tip: Ik driegde alles eerst, zodat de stofjes en vulling niet meer kunnen schuiven onder de machine tijdens het stikken. Doe dit bij voorkeur met een contrasterende draad, want je gaat opnieuw stikken met de stof naar onder gericht. Dankzij de contrasterende draad zie je dan mooi waar je moet stikken. Zorg er ook voor dat je de vinnen enkel stikt aan de rugzijde, maar dat ze niet meegestikt geraken aan de voorzijde!

IMG_7337

Stik alles nu netjes aan elkaar. Ik liet de rugzijde open vanaf de rugvin tot het puntje van de staart als keergat. (Ik moest een deel terug openhalen omdat het wafelkatoen niet voldoende meegaf.)

Stap 8: Keren van het lijfje en afwerken

Ten slotte keer je alles nu via het keergat, zodat de vinnen opnieuw zichtbaar worden en de vulling aan de binnenkant zit.

IMG_7340

Naai het keergat netjes dicht en klaar is kees!

IMG_7342

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s